4 wordpress plugin man bör ha på sin blogg

Jag använder mig av många plugin till min sida här på lucaswelander.se. I skrivande stund har jag hela 19 aktiva plugin. Vissa arbetar i bakgrunden medan andra syns för besökarna utåt. I denna bloggpost hade jag tänkt att gå igenom plugin som både syns och som arbetar i bakgrunden. Allt från plugin som hjälper dig att optimera din sida för sökmotorer och laddningstider till effektiva widget lösningar samt ett internlänkningsplugin som hjälper dig att förbättra internlänkningen på din blogg.

1. WordPress SEO

WordPress SEO är ett väldigt bra och enkelt samt kraftfullt plugin som låter dig utveckla din onpage seo på din blogg. Det kan hjälpa dig att skriva titlar, meta beskrivningar och låta dig indexera eller blockera vissa sidtyper eller specifika sidor från sökmotorer.

Det kan till och med hjälpa dig att sätta upp twitter cards, open graph för delningar till facebook m.m.

Har detta plugin så behöver man inte ha så mycket fler plugin som är relaterat till sökmotoroptimering. Självklart finns det fler olika plugin men jag måste ändå slå ett slag för detta plugin på grund av att det är så pass enkelt att lära sig och för den ”vanliga” bloggaren ett utmärkt sätt att få större förståelse för marknadsföring och optimering av sidor.

2. WP Super Cache

WP Super Cache är precis som det heter. Ett cache plugin som är enkelt att få igång att fungera. Det är inte alls lika sofistikerat som sin storebror W3 Total Cache utan WP Super cache skapar statiska HTML sidor av dina sidor och serverar dessa till besökarna. Detta medför en mycket snabb laddningstid.

Fördelen med detta plugin är att det inte finns för många olika inställningar utan den gör det den ska och jag tycker faktiskt att resultatet som den levererar är bra om man tänker på hur lång tid det tar att sätta upp(10 sekunder)

Det kräver knappt några inställningar alls för att fungera utan det är bara att aktivera och köra igång. Vill man ha en större och bättre caching så skulle jag rekommendera W3 Total cache men sitter man som jag på en delad host på ett webbhotell så kommer det mesta i W3 Total cache inte fungera vilket gör att jag väljer WP Super cache istället.

Har man en egen dedikerad server eller ligger på en VPS så skulle jag nog köra W3 Total Cache istället men det har jag inte provat mig på än så det kan jag knappt uttala mig om.

3. WordPress Page Widgets

WordPress Page Widgets låter dig sätta unika widgets på dina olika post-typer, sidor m.m Detta innebär att du kan sätta en relaterade inlägg widget på varje post och slipper således att programmera in detta i ditt tema.

Finns inte så mycket mer att säga om detta plugin förutom att det är mycket enkelt och det kopierar utseendet från widgets menyn som ligger under Utseende i WordPress admin system.

4. SEO Smart Links

Ett mycket smart plugin som hjälper till att öka internlänkningen och bättrar på relevansen för dina olika sidor. Du kan ställa in hur många länkar som ska skapas per sida, jag har satt min kvot till 2 skapade länkar per sida(Detta hindrar dig självfallet inte att skapa fler egna manuella länkar än den kvot som du satte i pluginet).

Det fiffiga med detta plugin är att den går igenom din content och när den hittar ett ord som du har en annan sida på, det kan t.ex. vara en kategori eller din om dig sida så skapar den en länk dit automatiskt. Så skriver jag t.ex. sökmotoroptimering och jag har en kategori som heter sökmotoroptimering så kommer pluginet att länka till den sidan. Det förutsätter såklart att kvoten per antal länkar per sida inte uppfyllts än. Så ju högre upp på sidan den exakta texten för en sida kommer desto större chans är det att den blir till en länk.

Det är väl egentligen ett plugin för den late men jag tycker det är rätt skönt att den hittar egna ord att länka. Ibland är detta bra och ibland inte men jag tycker att oftast blir det relevant. Har man en generell blogg kan de bli lite problem med att hitta ord som passar in på sidor och kategorier m.m.